Hva koster refinansiering?

Spørsmål og svar

Du har kanskje hørt at refinansiering kan være smart dersom du har lån hos flere ulike selskaper, og at det kan gi deg bedre økonomisk oversikt. Men hva koster det egentlig å refinansiere sine lån?

Svaret er at det ikke koster deg noe, og det er akkurat det som er poenget. Her får du forklaringen på hvorfor refinansiering faktisk kan spare deg penger og minske kostnadene på dine dyre lån.

Det koster ikke, men sparer deg penger

For å refinansiere tar du opp et nytt lån for å dekke din eksisterende gjeld. Og det kan kanskje virke ulogisk fordi du tar opp enda et lån. Men det fungerer slik at det nye lånet blir brukt til å nedbetale dine gamle lån. Du velger selvfølgelig selv beløpet, og hvilke lån som skal inkluderes.

Långiveren sørger for nedbetalingen av gjelden, slik at du ikke må bekymre deg om det. Slik ender du altså opp med at din eksisterende gjeld blir nedbetalt, og nå sitter du igjen med ett stort lån der alt den gamle gjelden er inkludert.

Det finnes tre smart ting ved dette:

  1. Først og fremst sparer du penger ved å samle dine lån i ett. Det kan du lese en nærmere forklaring nedenfor.
  2. For det andre får du mye bedre økonomisk oversikt, fordi du unngår å måtte betale 4-5 forskjellige kreditorer hver måned. Det gjør det enklere for deg å betale rettidig, og slik unngår du de dyre forsinkelsesrenter som ellers kan pålegges. Du kan også bedre legge et budsjett for måneden og få styr på din økonomiske situasjon.
  3. Til slutt får du en ekstra fordel fordi du kan forhandle på ditt nye lån. Du har flere alternativer for kunne oppnå et mer gunstig rente enn dine tidligere. Du kan forhandle om en lavere rente, bedre vilkår eller kanskje en lenger nedbetalingstid. Slik kan det nye lånet bli tilpasset din aktuelle økonomiske situasjon.

Hele poenget er å få lavere kostnader

Hele tanken bak refinansiering av lån er at du skal få lavere kostnader, og derfor koster det selvfølgelig ikke noe for deg. Du får naturligvis ikke slettet noe av din eksisterende gjeld, så den forblir altså den samme. Til gjengjeld slipper du betale en lang rekke forskjellige selskaper hver måned, og slik kan du unngå dyre gebyrer og kostnader.

Du har nå kun ett lån, ett termingebyr, én rente osv., og det gjør det faktisk billigere for deg å nedbetale gjelden. Samtidig kan renten på din gamle gjeld kanskje være utrolig høy, og du har da muligheten til å inkludere de dyre lån i noen større og billigere lån, slik at du kan oppnå en lavere rente.

Samlet sett får du altså ikke en mindre gjeld, men mindre kostnader til håndtering av gjelden. Du får muligheten til raskere og enklere å nedbetale din eksisterende gjeld, det blir billigere for deg, og du får mye mer oversikt over din økonomiske situasjon. Derfor er det veldig smart for deg med dyr gjeld eller med mange forskjellige mindre lån å samle din gjeld ved refinansiering.