Hvordan administrerer jeg all min gjeld?

Spørsmål og svar

Mange ender opp i en situasjon der de har for mye gjeld til å få hverdagen til å henge sammen, og det kan det være ulike årsaker til. Men uansett grunnen, så er det viktig å få styr på sin økonomi og sørge for at gjelden blir betalt. Ellers kan det ha dyre og alvorlige konsekvenser for fremtiden.

Her ser vi på noen gode tips til å administrere stor gjeld og få bedre oversikt over sine lån.

Slik håndterer du stor gjeld

Det finnes en rekke ting du kan gjøre for å håndtere nedbetalingen av stor gjeld. Du kan dessverre oftest ikke gjøre selve gjelden mindre, men du kan gjøre håndteringen både enklere og billigere for deg. Det viktigste er at du først og fremst skaper deg et overblikk over din eksisterende gjeld og dine låneavtaler.

Få styr på papirer

Få styr på dine papirer, innhent all den nødvendige informasjonen og skriv opp hva du skylder til de forskjellige. Slik får du oversikt over hvor mye du skylder, hvem du skylder penger, og når det skal betales.

Få oversikt med refinansiering

Én mulighet, dersom du har tatt opp mange lån hos flere forskjellige selskaper, er å samle din eksisterende gjeld i ett lån med refinansiering. Du kan også søke om refinansiering av dine dyreste lån, slik at de for eksempel blir inkludert i boliglånet eller i et større og billigere forbrukslån.

Slik får du ikke mindre gjeld, men du får bedre oversikt, og håndteringen av nedbetalingen blir enklere og billigere. Og de ekstra penger kan du da bruke til å nedbetale mer på dine øvrige lån. Under får du tre gode tips som du bør følge dersom du vil bli bedre til å administrere din gjeld.

3 gode tips du bør følge

  1. Kvitt deg med den dyreste gjelden først: Som nevnt kan du vurdere å søke om refinansiering av dine lån for å bli kvitt de dyreste. Men du kan også sørge for å bli kvitt de dyreste lån ved simpelthen å nedbetale de så fort som mulig. Du har alltid mulighet til å nedbetale hele lånet før tid, og det bør du gjør dersom du har plass i budsjettet til det. Sørg for å betale minimumsbeløpene på de øvrige lån som forfaller, og bruk da resten av pengene på å betale så mye du klarer på det dyreste. Da blir du kvitt de dyre renter, og du får flere penger til rådighet til å betale ned resten.
  2. Betal staten først og studiegjelden til slutt: Det er forskjell på hvilke långivere du bør prioritere. For eksempel er staten en av de verste kreditorer å ha fordi de både har noen av de høyeste purregebyrer, og fordi de har noen veldig kraftige virkemidler de kan ta i bruk dersom du ikke betaler rettidig. Derfor bør du prioritere betaling av f.eks. restskatt eller lisens. Andre lån er mer gunstige og kan nedprioriteres litt. Det gjelder for eksempel studielån som har en veldig lav rente og gode vilkår for deg. Du kan eventuelt søke om betalingsfritak mens du prioriterer betaling av dyrere lån.
  3. Ta en dialog med dine långivere: Noen selskaper er veldig fleksible og ønsker å hjelpe deg til en bedre og billigere nedbetaling. Derfor kan det alltid svare seg å kontakte långiverne for å spørre om muligheten til dette. Noen er villige til å redusere rente, og andre kan på andre måter hjelpe deg ut av dine betalingsproblemer. De ønsker nemlig også at de i siste ende skal få pengene. Snakk med dine långivere for å høre om de forskjellige alternativer, og se om du kan få en avtale som kan gjøre gjelden din mer håndterbar.