Hvorfor refinansiere lån?

Spørsmål og svar

Har du tatt opp dyre lån med alt for høye renter og kostnader, eller har du smågjeld hos mange forskjellige långivere og på kredittkort? Da kan det være smart å refinansiere dine lån for å senke dine kostnader og få bedre økonomisk oversikt. Men hvorfor er det egentlig slik?

Her ser vi på fordelene ved refinansiering slik at du kan bli klokere på om refinansering av lån er den riktige løsningen for deg.

Fordeler ved å refinansiere lån

Det er ikke unormalt blant nordmenn å ha flere mindre lån hos forskjellige selskaper, og har mange har dessverre tatt opp alt for dyre lån med unødvendig høye renter. Det betyr at mange sitter igjen med en stor gjeld som de har problemer med å administrere, eller med høye renter som koster mye penger hver eneste måned.

Én løsning på dette er refinansiering, der du samler smågjeld i ett felles lån. For eksempel kan du forsøke å inkludere lån på kredittkort eller andre dyre lån. Du kan også samle mange små lån i et helt nytt, som du tar opp for å refinansiere.

Det finnes flere fordeler ved å refinansiere dine dyre lån, og de to primære er at du får lavere kostnader hver eneste måned, og at du får en større økonomisk oversikt. Samtidig har du mulighet til å tilpasse lånevilkår og nedbetalingstid til dine behov og din økonomiske situasjon som kanskje har endret seg siden du tok opp lånet. Under kan du lese mer om fordelene ved å refinansiere dine lån.

Hvis du har en partner eller trenger å stå sterkere som søker, har du ofte mulighet til å søke refinansiering med medsøker.

Lavere kostnader

Det er viktig først og fremst å si at refinansiering ikke minsker din gjeld. Gjelden blir den samme, men du kan til gjengjeld minske de kostnader som finnes ved håndteringen av gjelden. Det kan du ved å samle flere lån i ett slik at du ikke må betale de samme gebyrer til flere forskjellige selskaper.

Du kan unngå noen av de faste gebyrer og kostnader ved å samle gjelden, og samtidig kan du kanskje forhandle deg frem til en lavere rente. Slik har du plutselig flere penger til rådighet hver måned, og på den måten kan du nedbetale din gjeld raskere.

Det betyr igjen at gjelden blir billigere å håndtere, fordi du får den nedbetalt på kortere tid. Refinansiering av lån sikrer altså på flere ulike måter at du kan få lavere kostnader i forbindelse med håndtering av gjeld.

Større økonomisk oversikt

Det kan virke veldig uoverskuelig å ha gjeld hos flere ulike selskaper, og det er enda en fordel med å refinansiere. Selskapet håndterer al betaling av gammel gjeld, og derfor trenger du ikke bruke tid eller energi på dette. Når du har én rente og én samlet gjeld, da får du mye bedre økonomisk oversikt. En bonus er at du minsker risikoen for forsinket betaling, og slik unngår du dyre forsinkelsesrenter og lignende.

Nytilpasset låneforhold -og periode

Når du tar opp et nytt lån for å refinansiere din eksisterende gjeld, da har du mulighet til å forhandle med selskapene. Det finnes flere alternativer som kan gjøre de nye låneforhold mer gunstige for deg.

For eksempel kan du ta en snakk med långiver om muligheten til å forlenge din nedbetalingstid, slik at du får en lenger låneperiode. På den måten kan du få mer luft i budsjettet og få en ny månedlig ytelse som passer bedre til din nåværende økonomiske situasjon.